Diğer Haberler Makaleler Son Dakika 

Berat Kandiliniz Kutlu Olsun

Oguzlular.com Ailesi olarak İslam aleminin ve tüm Oğuz Mahallelerinin mübarek “Beraat Gecsini”kutlarız.
BERAAT GECESİ
Şaban ayının 15. gecesidir. Tefsirlerde Kur’an-ı kerimin Levh-il-mahfuza bu gece indirildiği bildirilmektedir. Âyet-i kerimede buyuruluyor ki:
”Apaçık olan Kitab’a andolsun ki biz onu [Kur’anı] mübarek bir gecede indirdik. Elbette biz insanları uyarmaktayız.” (Duhan 23) 
Her sene Berat gecesinde o yılda olacak şeyler ameller ömürler ölüm sebepleri yükselmeler alçalmalar yani her şey Levh-i mahfuzda yazılır. Resulullah efendimiz bu gece çok ibadet çok dua ederdi. Şaban ayında niçin çok oruç tuttuğu sorulduğu zaman Resulullah efendimiz buyurdu ki:
”Şaban öyle faziletli bir aydır ki insanlar bundan gafildir. Bu ayda ameller âlemlerin Rabbine arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini isterim.” (Nesai)

Yine hadis-i şerif meallerinde;


(Şabanın 15. gecesini ibadetle gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allahü teâlâ buyurur ki: “Af isteyen yok mu affedeyim. Rızk isteyen yok mu rızk vereyim. Dertli yok mu sıhhat afiyet vereyim. Ne isteyen varsa istesin vereyim” Bu hâl sabaha kadar devam eder.) [İbni Mace]


(Allahü teâlâ Şaban’ın 15. gecesinde müşrik ve müşahin hariç herkesi affeder.) [İbni Mace] (Müşahin bid’at ehli demektir.)


(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddolmaz. Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi Berat ve Arefe gecesi.) [İsfehani]


(Allahü teâlâ Şaban’ın yarısının [Berat] gecesinde dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder.) [İbni Mace Tirmizi]


(Allahü teâlâ Şaban ayının 15. gecesinde rahmetiyle tecelli ederek kendisine şirk koşan ve Müslüman kardeşine kin güdenler hariç herkesi affeder.) [İbni Mace]


Hazret-i Âişe validemiz (Ya Resulallah Allahü teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu halde neden Berat gecesinde çok ibadet ettin?) diye sual etti. Peygamber efendimiz cevaben buyurdu ki:

(Şükredici kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.) [Gunye]

Berat Gecesi Duası

“Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike.”


Anlamı:

“Ya Rabbi cezandan affına sığınırım gazabından rızana sığınırım senden sana sığınırım Zatın yücedir seni övmek için kelime bulamıyorum Sen kendini övdüğün gibisin.”

 

Bazı mâna büyüklerinin de şöyle bir duası vardır:
“Allahım şayet ismimi saîdler defterine yazdıysan orada sabit kıl. Şayet ismimi şakiler defterine yazdıysan oradan sil. Çünkü Sen buyurdun ki ‘Allah dilediğini
siler yok eder dilediğini de sabit bırakır Levh-i Mahfuz Onun katındadır.”
Bu idrak ve şuur içinde ihya edeceğimiz Berat Gecesinin hepimiz için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Haktan dillerim.Hayırlı Kandiller..

“Allah’ ım Efendimiz Muhammed’ e ve ehl’ i beytine bizi bütün korku ve afetlerden kurtaracağın bütün ihtiyaçlarımızı gödereceğin bütün günahlarımızdan temizleyeceğin nezdindeki derecelerin en yücesine yükselteceğin hayatta ve ölümden sonra bütün hayırların nihayetine ulaştıracağın şekilde rahmet eyle… Muhakkak sen herşeye kaadirsin”

“Yâ Rabb! Kalbimi nurlandır gözümü nurlandır ku*lağımı nurlandır sağımı nurlandır solumu nurlandır üs*tümü nurlandır altımı nurlandır önümü nurlandır arkamı nurlandır ve beni nûr eyle (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır etimi nurlandır kanımı nurlandır saçımı nurlandır yüzümü nurlandır.”

“Yâ Rabb benim hatâlarımı bilmeden yapdıklarımı işimde aşırı gitmemi ve Senin benden çok iyi bildiğin hallerimi mağfiret eyle. Allah’ım benim latifeleşmelerimi ciddiyet hallerimi hatâen ve kasden yaptıklarımı ve bende olan her şeyimi mağfiret eyle!”

“Ey Rabbim! Senden bildiğim ve bilmediğim hayrın hem çabuk hem geç olanını istiyorum. Ey Rabbim Re*sûlünün senden istediğini istiyorum Resûlünün sana sı*ğındığı şeyden ben de sana sığınıyorum. Allah’ım benim için kaza ettiğin şeyin âkibetini doğru yola ulaştır.”

“Ey Rabbim! Ben zayıfım rızân yolunda benim zaa*fımı kuvvetlendir. Beni nâsiyemden tutup hayra sevk et. İslâm’ı rızâmın en son noktası kıl. Ey Rabbim ben zayıfım beni kuvvetlendir. Ben zelîlim beni azîz kıl. Ben sana muhtacım beni rızıklandır.”

“Ey Rabbim! Acizlikten tenbellikten korkaklıktan cimrilikten eli kolu dökülür derecede takatsızlıktan kasvetten gafletten zilletten azlıktan meskenetten sana sığınırım. Fakirlikten küfürden fısktan şekavetten nifaktan yapdığını insanların duyması ve medh etmeleri için yapmaktan riyâdan sana sığınırım. Sağırlıktan dilsizlikten delilikten cüzzamdan abraslıktan ve kötü hastalıklardan sana sığınırım.”

Ey Rabbim! Beni iyilik ettiği zaman sevinen kötülük ettiği zaman istiğfar edenlerden kıl.”

“Ey kalbleri çekip çeviren Rabbim! Kalbimi dînin üzere sâbit kıl.”

Alintıdır.

 

En son Haberler